Δεκαπενταύγουστος στην Ελλάδα

Δεκαπενταύγουστος στην Ελλάδα Πανηγύρια και Έθιμα 

Δεκαπενταύγουστος στην Ελλάδα Πανηγύρια και Έθιμα. Ο Δεκαπενταύγουστος, η ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες γιορτές της Ορθόδοξης εκκλησίας και είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Αμέτρητα τελετουργικά και εθιμα της Χριστιανικής εκκλησίας αναβιώνουν εκείνη την ξεχωριστή ημέρα σε κάθε γωνια της Ελλάδας, όλα επικεντρωμένα στο ιερό πρόσωπο της Παναγίας.

Κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί κατακλύζουν τους ιερούς ναούς και τα μοναστήρια της χώρας για να προσευχηθούν στην Μεγαλόχαρη και μεγάλα πανηγύρια και εορτασμοί διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα, καθιστώντας τον Δεκαπενταύγουστο μια ημέρα σημαντικής θρησκευτικής, αλλά και εθνικής σημασία για κάθε Έλληνα.

Επιλέξαμε να παρουσιάσουμε κάποια από τα νησιά της Ελλάδας που αναβιώνουν κάθε χρόνο κάποια από τα πιο ξεχωριστα έθιμα και εορτασμούς την ημέρα της Παναγίας και που σίγουρα αξίζει να επισκεφτείτε την ξεχωριστή εκείνη ημέρα. 

Τήνος

Η Τήνος είναι ένα νησί συνδεδεμένο με την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, η δεκάτη πέμπτη  του Αυγούστου αποτελεί μια ημέρα τεράστιας συμβολικής σημασίας για το νησί και μια ημέρα διπλού εορτασμού. Η συγκεκριμένη ημέρα εκτός από μια από τις σημαντικότερες γιορτές του Χριστιανισμού πρόκειται και για την επέτειο του τορπιλισμού της Έλλης στην Τήνο. Οι προετοιμασίες στο νησί ξεκινούν ήδη από τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, ενώ η τουριστική συρροή κατά τη διάρκεια του τριημέρου είναι αξιοσημείωτη κάθε χρόνο με χιλιάδες πιστούς από κάθε γωνιά της γής να καταφθάνουν για να προσκυνήσουν τη Μεγαλόχαρη.

Ανήμερα των εορτασμών τελείται η Θεία Λειτουργία, κατά τη διάρκειά της οποίας ο Αρχηγός του Ναυτικού και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ρίχνουν στεφάνι στο σημείο που βυθίστηκε η Έλλη. Στη συνέχεια ακολουθεί η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας από άντρες του Πολεμικού Ναυτικού, υπό τη συνοδεία της δημοτικής  μπάντας και της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού.

Κεφαλονιά

Κάθε χρόνο την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου στην Κεφαλονιά, στο καταπράσινο νησί του Ιονίου, αναβιώνει ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο έθιμο που προσελκύει χιλιάδες πιστούς από όλη την Ελλάδα μα και από το εξωτερικό. Στο καμπαναριό της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Φειδούς κάθε 15 Αυγούστου ακίνδυνα φιδάκια με σταυροειδές σχήμα στο κεφάλι εμφανίζονται στον τρούλο της εκκλησίας τα οποία σύμφωνα με την παράδοση φέρνουν τύχη στο νησί και σε όποιον τα πιάσει. Η εκκλησιαστική επιτροπή αναλαμβάνει κάθε χρόνο το “τολμηρό” έργο της μεταφοράς των φιδιών στο προαύλιο της εκκλησίας. Εκτός από το ιδιαίτερο θέαμα με τα φίδια οι επισκέπτες του νησιού μπορούν να απολαύσουν το ξακουστό πανηγύρι που πραγματοποιείται το βράδυ της 14ης Αυγούστου στην μικρή πλατεία του χωριού.

Λέσβος

Ένα από τα πιο ξακουστά πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου πραγματοποιείται στην Αγιάσο της Λέσβου, όπου έχει βρεθεί η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας με την ονομασία “ Αγία Σιών”. Το πανηγύρι της Παναγίας, ξεκινά από τις αρχές του Αυγούστου όπου πολλοί πιστοί καταφθάνουν για να προσευχηθούν στην ιερη εικόνα. Παράλληλα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα γραφικά καλντερίμια της Αγιάσου και να ψωνίσουν από τους πάγκους των πλανόδιων πωλητών, με τη συνοδεία μουσικών συγκροτημάτων.

Πάρος

Στην Εκατονταπυλιανή της Πάρου, στην εκκλησίας με τις 100 Πύλες, γιορτάζεται κάθε χρόνο η ημέρα της Παναγίας με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Η Εκατονταπυλιανή βρίσκεται στο λιμάνι της Παροικιάς και αποτελεί μία από τις πιο ιδιαίτερες ελληνικές εκκλησίες και ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της χώρας. Χιλιάδες πιστοί συρρέουν κάθε χρόνο στο όμορφο Κυκλαδίτικο νησί για να παρακολουθήσουν την περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας και για να συμμετάσχουν στο ξακουστό γλέντι με νησιώτικα τραγούδια που ακολουθεί.