Πασχαλινά Έθιμα στην Ελλάδα

Πασχαλινά Έθιμα στην Ελλάδα

Τα πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας είναι σίγουρα ένας πολύ καλός λόγος για να ταξιδέψεις και να τα ζήσεις από κοντά! Παρακάτω θα ανακαλύψεις έθιμα, τα οποία σίγουρα δεν πρέπει να χάσεις. 

Ο Ιερός Νιπτήρας 

Ένα από τα πασχαλινά έθιμα της Πάτμου είναι αυτό της τελετής του Ιερού Νιπτήρα. Το συγκεκριμένο έθιμο αναπαριστά το πλύσιμο των ποδιών των μαθητών του Ιησού το οποίο πραγματοποιείται κάθε Μεγάλη Πέμπτη στην Πλατεία Ξάνθου. Ο ηγούμενος της Μονής Θεολόγου αναλαμβάνει τον ρόλο του Χριστού και «πλένει» τα πόδια των μοναχών και των κληρικών που αναπαριστούν τους 12 Αποστόλους.

Το Κάψιμο του Ιούδα

Τα παιδιά της Θράκης γυρίζοντας από σπίτι σε σπίτι, ζητούν από τους κατοίκους κλαδιά που θα τα χρησιμοποιήσουν για μια μεγάλη φωτιά που ετοιμάζουν. Αυτή η φωτιά πρόκειται να κάψει ένα ομοίωμα που το ονομάζουν Ιούδα και ανάβει πάντα μόλις ολοκληρωθεί η περιφορά του επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή.

Τα αερόστατα του Λεωνιδίου 

Στο Λεωνίδιο της Αρκαδίας μόλις οι καμπάνες σημάνουν την Ανάσταση, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, ο ουρανός γεμίζει από μικρά πολύχρωμα αερόστατα. Λέγεται μάλιστα πως το συγκεκριμένο πασχαλινό έθιμο ήρθε από τους ναυτικούς το 1910 όπου είδαν κάτι αντίστοιχο σε κάποια Ασιατική χώρα και το έφεραν στην πατρίδα τους.

Ο Ρουκετοπόλεμος 

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για το πιο «εκρηκτικό» πασχαλινό έθιμο, τον Ρουκετοπόλεμο της Χίου που γίνεται ανάμεσα στην ενορία του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής. Το συγκεκριμένο πασχαλινό έθιμο κρατάει από την Τουρκοκρατία και θα το δείτε να συμβαίνει μονάχα μια φορά, το βράδυ της Ανάστασης.

Οι Μπότηδες

Το Μεγάλο Σάββατο στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας «βρέχει» μπότηδες, δηλαδή πήλινα κανάτια γεμάτα νερό. Πρόκειται για το πασχαλινό έθιμο που λαμβάνει τόπο το Μεγάλο Σάββατο στην εκκλησία της Παναγίας των Ξένων και αναπαριστά τον σεισμό που έγινε στον τάφο του Ιησού κατά την Ανάσταση, σύμφωνα με τη Βίβλο.

Ο νεκρός Ζαφείρης 

Την Κυριακή του Πάσχα στην Ήπειρο τα παιδιά αναβιώνουν το πασχαλινό έθιμο του νεκρού Ζαφείρη. Ένα παιδί έχει τον ρόλο του νεκρού Ζαφείρη, ενώ τα υπόλοιπα τον στολίζουν με λουλούδια και φύλλα που έχουν μαζέψει, κρατώντας καλάμια αντί για λαμπάδες και τον μοιρολογούν. Στο τέλος όλα τα παιδιά μαζί φωνάζουν «Σήκου Ζαφείρη, Σήκου!» και ο «Ζαφείρης» ανασταίνεται και κυνηγά τα παιδιά. Όποιο «άτυχο» παιδί πιαστεί, αναλαμβάνει την επόμενη χρονιά τον ρόλο του Ζαφείρη.

Αγώνας δρόμου στην Αράχωβα 

Διπλή γιορτή για την Αράχωβα, καθώς η γιορτή του Αγίου Γεωργίου που πέφτει παραδοσιακά κοντά στο Πάσχα γιορτάζεται με την ίδια φροντίδα και ζέση που επιδεικνύουν οι ντόπιοι για την Ανάσταση. Έτσι, ανήμερα του Πάσχα, ξεκινά η περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, οι γηραιότεροι κάτοικοι ξεκινούν από την Εκκλησία και πραγματοποιούν τον «αγώνα της ανηφόρας», ενώ χορευτικά συγκροτήματα έχουν ήδη πιάσει δουλειά. Παράλληλα, έχουν ετοιμαστεί οι «λάκκοι» σε κάθε γειτονιά, όπου ανάβουν οι φωτιές που θα υποδεχθούν δεκάδες αρνιά – τόσα, ώστε λέγεται πως αν κάποιος δει από μακριά την Αράχωβα, νομίζει πως το χωριό έχει πάρει φωτιά.

Μπουλούκια στη Καλαμάτα

Ο διαγωνισμός των «μπουλουκιών» στην πόλη της Καλαμάτας πηγάζει από τους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821. Οι διαγωνιζόμενοι με παραδοσιακές ενδυμασίες και οπλισμένοι με σαΐτες, δηλαδή με χάρτινους σωλήνες γεμάτους μπαρούτι, επιδίδονται σε σαϊτοπόλεμο, στο γήπεδο του Μεσσηνιακού με τη συμμετοχή εκατοντάδων ντόπιων και επισκεπτών. Επίσης, το βράδυ του Μ.Σαββάτου πραγματοποιείται το έθιμο του «συχώριου», δηλαδή όλοι όσοι έχουν πεθαμένους συγγενείς φέρνουν στην εκκλησία ψητά, κρασί και ψωμί, τα οποία έχει «διαβάσει» ο παπάς και τα προσφέρουν στους επισκέπτες και στους κατοίκους