Θαυματουργές εικόνες της Παναγίας

Θαυματουργές εικόνες της Παναγίας

Μητέρα του Ιησού, θαυματουργή, συνώνυμο του ελληνισμού και μέρος θρύλων και εθίμων.

Θαυματουργές εικόνες της Παναγίας. Ποιες από τις ιστορίες και τους θρύλους για θαυματουργές εικόνες της Παναγίας γνωρίζετε; Η Μητέρα του Ιησού έγινε σύντομα συνώνυμο των θαυμάτων. Για αυτό και δεν είναι λίγες οι ημερομηνίες που μέσα στο έτος τιμούμε και πανηγυρίζουμε σε όλη την Ελλάδα στην μνήμη της Παναγίας. Όπως και λίγες δεν είναι οι περιοχές που φιλοξενούν θαυματουργές εκκλησιαστικες εικόνες της Παναγίας.

Παναγία Προυσιώτισσα

Στα νοτιοδυτικά της Ευρυτανίας, στο Δήμο Προυσού βρίσκεται η ιερά μονή της Παναγίας Προυσιώτισσας στην οποία βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα από τον 9ο αιώνα. Έφτασε στην χώρα μας από την Προύσα της Μικράς Ασίας και έφτασε στην Ελλάδα από ένα αρχοντόπουλο κατα την εικονομαχία. Η ιστορία θέλει το αρχοντόπουλο να ήθελε να σώσει την εικόνα από τη βασιλική διαταγή καταστροφής της. Στην εικόνα η Παναγία δείχνει με το δεξί της χέρι το Χριστό και τον κρατά στην αγκαλιά της με το αριστερό. Στην απεικόνιση ο Χριστός φαίνεται να την ευλογεί. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, ημέρα αποδόσεως της Κοίμησης της Θεοτόκου και συνάμα ημέρα ευρέσεως της θαυματουργού εικόνας.

Παναγία της Τήνου

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τήνου απεικονίζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Δεν παρουσιάζει ουσιαστικά την Κοίμηση, όπως ίσως θεωρούν κάποιοι λόγω της γιορτής τον Δεκαπενταύγουστο. Η δεύτερη άποψη έχει επικρατήσει παράλληλα εξαιτίας των πολύτιμων πετραδιών με τα οποία είναι σκεπασμένη και κρύβουν τη θεματολογία της. Σύμφωνα με τη παράδοση, η εικόνα βρέθηκε το 1823 έπειτα από σχετικά οράματα της μοναχής Αγίας Πελαγίας. Η εύρεση της εικόνας θεωρήθηκε μεγάλο θαύμα. Συνδέθηκε αναπόφευκτα με την επανάσταση και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σημεία αναφοράς για την ελληνική επανάσταση. Μάλιστα γι’ αυτό το λόγο επισκέφτηκαν το νησί οι Κολοκοτρώνης, Μιαούλης, Νικηταράς και Μακρυγιάννης, για να προσκυνήσουν. Η σύνδεση της Παναγίας της Τήνου με τους αγώνες του έθνους γιορτάζεται μέχρι σήμερα. Η Παναγία της Τήνου πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου.

Παναγία Γερόντισσα

Η εικόνα είναι δώρο του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλεξίου Α’ του Κομνηνού προς την Ιερά Μονή Παντοκράτορος στο Άγιο Όρος. Αποτελεί η φορητή εικόνα της Παναγίας Γερόντισσας, η οποία γιορτάζει τις 4 Απριλίου. Σε αυτή η Παναγία απεικονίζεται ολόσωμη σε στάση δέησης κάτι που δεν συναντάμε συχνά. Το προσωνύμιο στην εικόνα δόθηκε πολύ αργότερα, σε ένα καθοριστικό για την ονομασία της θαύμα. Εκείνη την περίοδο η θέση της εικόνας  ήταν μέσα στο Ιερό Βήμα, πίσω από την Αγία Τράπεζα.

Παναγία Γοργοεπήκοος

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργοεπηκόου βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους και  βρίσκεται εκεί από το 1646. Το προσωνύμιο της είναι δοσμένο από την ίδια τη Θεοτόκο. Η ιστορία την θέλει να υπακούει γρήγορα τις δεήσεις των πιστών της άρα έτσι προήλθε και το όνομα της. Η Γοργοεπήκοος τιμάται την 1η Οκτωβρίου στο Άγιο Όρος και στην Κω τον Δεκαπενταύγουστο.

Παναγία Θαλασσομαχούσα

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Θαλασσομαχούσας βρίσκεται στη Μονή Στροφάδων Ζακύνθου. Ο χαρακτηρισμός της δόθηκε λόγω της αντίστασης της στα κύματα και τιμάται κάθε χρόνο το Δεκαπενταύγουστο. Η παράδοση λέει πως στα χρόνια της εικονομαχίας χριστιανοί της Κωνσταντινούπολης την έριξαν στη θάλασσα για να τη σώσουν από την οργή των διωκτών. Η εικόνα στάθηκε όρθια και ξεκίνησε το ταξίδι της, καταλήγοντας στη Μονή χωρίς να καταστραφεί.

Παναγία Παραμυθία

Από τον 14ο αιώνα η εικόνα της Παναγίας Παραμυθίας βρίσκεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Η εικόνα είναι μια κλασική απεικόνιση της Παναγίας με το Θείο Βρέφος στην αγκαλιά της. Η ιστορία θέλει την εικόνα να “παραμορφώθηκε” έπειτα από ένα θαύμα. Η Παναγία η Παραμυθία γιορτάζεται και τιμάται στις 21 Ιανουαρίου.

Παναγία Πυροβοληθείσα

Η θαυματουργή εικόνα της Πυροβοληθείσας βρίσκεται στην είσοδο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου. Το όνομα της έχει δοθεί έτσι διότι το 1822 που το Άγιο Όρος κατελήφθηκε από τουρκική φρουρά. Όταν ένας στρατιώτης τόλμησε να πυροβολήσει την εικόνα της Θεοτόκου, που τότε βρισκόταν εξωτερικά της Μονής.

Παναγία Τριχερούσα

Στο Άγιο Όρος και πιο συγκεκριμένα στη μονή του Χιλανδαρίου βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας. Μιας μοναδικής εικόνας που δεν απέχει πολύ από την κλασική απεικόνιση της Θεοτόκου. Άρα η εικόνα απεικονίζει την Παναγία με τον Ιησού στην αγκαλιά της. Η εικόνα γιορτάζει τις 12 Ιουλίου και θεωρείται Προστάτιδα του λαού της Σερβίας.

Παναγία Φιδιώτισσα

Στις ρίζες ενός καμένου δέντρου στο χωριό Μαρκόπουλο της νότιας Κεφαλονιάς. Εκεί βρέθηκε ακουμπισμένη μια πολύ όμορφη εικόνα της Παναγίας. Στο σημείο εκείνο χτίστηκε λίγο καιρό αργότερα από τους κατοίκους η εκκλησία. Η εικόνα τοποθετήθηκε σε ένα εικονοστάσι που ξεχώριζε για την ομορφιά του και την μοναδικότητα του. Έπειτα χτίστηκε μοναστήρι γυναικών, όπου οι μοναχές προσεύχονταν καθημερινά στην Παναγία. Το όνομα της έχει προέλθει λόγω των φιδιών που εμφανίζονται στην περιοχή τις ημέρες που πανηγυρίζει το μοναστήρι.

Παναγία του Χάρου

Η πρωτότυπη και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Χάρου βρίσκεται στο μοναστήρι της Παναγίας στο νησί των Λειψών. Η εικόνα είναι πρωτότυπη καθώς η Παναγία δεν κρατά το Θείο Βρέφος αλλά τον Εσταυρωμένο Χριστό. Το όνομά της προκύπτει από το γεγονός ότι ο νεκρός Χριστός στο σταυρό του μαρτυρίου και ο Χάρος σχετίζονται μαζί τους εννοιολογικά. Μιας ιδιαίτερης σημασία εικόνα καθώς απεικονίζεται έντονα ο θρήνος της μητέρας και το μαρτύριο που πέρασε όταν παρέλαβε το παιδί της νεκρό. Ο σκληρός και ατιμωτικός θάνατος, φαίνεται σε όλη την δομή της εικόνας.

Θαυματουργές εικόνες της Παναγίας. Εκτός από το ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν, έχουν ίσως παίξει καθοριστικό ρόλο στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Οι θρησκευτικές εικόνες είναι και αντικείμενα λατρείας, αφού σε αυτές φανερώνεται η υπόσταση των εικονιζομένων προσώπων. Τα θαύματα, οι ιστορίες και οι μύθοι που τις απαρτίζουν έχουν δώσει μια τελείως διαφορετική διάσταση στην λατρεία τους. Η δύναμη της εικόνας πηγάζει από την χάρη του εικονιζομένου, η οποία με την σειρά της προέρχεται από τον Θεό.